Ga naar de startpagina Aanmelden bij uw Tuinman Vraag een offerte aan... Meld u aan bij UwTuinman.nl Tuinshops Contact
Tuintips van deze maand

Algemeen

In September wordt weer voorzichtig begonnen met het aanleggen van gazons. Gazonzodes of ingezaaid gras, september is hiervoor een goede maand.
Wanneer u bomen en heesters wilt gaan verplaatsen of rooien, dan is september de maand bij uitstek om de te verplaatsen bomen en heesters te "merken" en bosplantsoen e.d. te rooien. Dit is omdat de planten nu vol in blad staan en dan kunt u goed bepalen welke wel en welke niet gerooid moeten worden.

Hortensia?s drogen

De bloemen van een hortensia zijn meestal goed als droogbloem te gebruiken. Het beste resultaat wordt verkregen als men de bloemen zo lang mogelijk aan de plant laat tot deze hard en wat leerachtig aanvoelen. Na het afknippen in enkele centimeters water zetten, waaraan eventueel wat heestervoedsel is toegevoegd en plaatsen op een koele en donkere ruimte. Zo blijft ook de kleur het beste behouden. Het water in de vaas niet bijvullen. Vervolgens kunnen de bloemen eventueel ondersteboven opgehangen worden in dezelfde ruimte. Men kan ook glycerine aan het water toevoegen. Daardoor blijven de bloemen nog beter op kleur, maar worden wel wat brosser. De gedroogde bloemen laten zich zeer goed verwerken in allerlei stukjes en kransen. Vooral de afwisseling van de groene en rode kleuren is erg mooi! De droogbloemen verbleken meer naarmate de tijd verstrijkt en de lichtintensiteit hoger is. Maar met een goede verzorging van uw hortensia?s in de tuin is het mogelijk ieder jaar opnieuw droogbloemen te oogsten.

Hagen poten

Het is weer een goede tijd om nieuwe hagen aan te gaan planten. Een van de problemen die zich voor kunnen doen bij nieuwe hagen is het inboeten ofwel het niet aanslaan van nieuwe aanplant. Dit kan u uitstekend beperken door de speciale mest in te zetten. Informeer bij uw hovenier!

Catalpa dor blad

Een veel voorkomende vraag is de oorzaak van de plotseling dorre bladeren in een Catalpa. En wat hier tegen te doen. Het plotselinge verdrogen, verkleuren etc van een Catalpa heeft als oorzaak bodemaaltjes, of wel "aardappelziekte". Het is mogelijk dat slechts een gedeelte van de boom geinfecteerd raakt, meestal alleen bij de geente varianten van de Catalpa. Aaltjes verspreiden de bacterie / virus door de vleezige wortels van de Catalpa, dat dit veroorzaakt en zijn voornamelijk actief in natte periodes van het jaar. Oplossing: niks aan doen! Het virus verdwijnt vanzelf en wordt onschadelijk tijdens de vorst. De aaltjes blijven echter wel. Daar is in de particuliere tuin weinig aan te doen. Het verschijnsel kan volgend jaar dus gewoon terugkeren.

September  
Algemeen
In September wordt weer voorzichtig begonnen met het aanleggen van gazons. Gazonzodes of i...
Hortensia?s drogen
De bloemen van een hortensia zijn meestal goed als droogbloem te gebruiken. Het beste resu...
Hagen poten
Het is weer een goede tijd om nieuwe hagen aan te gaan planten. Een van de problemen die z...
Catalpa dor blad
Een veel voorkomende vraag is de oorzaak van de plotseling dorre bladeren in een Catalpa. ...
jan feb mrt apr mei jun
jul aug sep okt nov dec