Ga naar de startpagina Aanmelden bij uw Tuinman Vraag een offerte aan... Meld u aan bij UwTuinman.nl Tuinshops Contact
Tuintips van deze maand

Lavendel drogen

Kies takjes waarvan de bloemen nog niet open zijn. Snij met een scherp mes of schaar. Pluk de lavendel 's morgens of s'avonds zodat de geur optimaal behouden wordt. Bindt de takjes bij elkaar. Hang de bosjes op een droge plaats.

Bollen

Oktober is de maand om de bollen in de grond te doen. Wilt u nu nog langer van deze bloemenpracht genieten, probeer de bollen dan eens in lagen te planten. De narcissen komen dan onderop op een diepte van 10 - 15 cm, vervolgens plant u daarboven de tulpen op een diepte van 6 - 8 cm terwijl de crocussen op een plantdiepte van 5 cm daar weer bovenop komen. Zo heeft u het volgende jaar nog langer en meer plezier van u bollen in de tuin. Wat is een bol? Een bol bestaat in feite uit een aantal verdikte opeengedrukte bladeren. Na een groeiseizoen is een tulpenbol uiteengevallen in twee of meer nieuwe bollen. Van de moederbol is dan niets meer over. Nadat de bladeren van de nieuwe bollen zijn afgestorven, kan men de jonge bollen uit de grond halen en in de herfst weer uitplanten.

Stekken

De komende maand is uitstekend geschikt voor het vermeerderen van uw houtige gewassen. Stekken is daarbij een makkelijke en goedkope manier. Per soort zijn er diverse manieren van stekken. De ene staal gemakkelijker aan dan de andere. Om het beste resultaat te verkrijgen dient u gebruik te maken van speciale stekgrond en stekpoeders.

Bemesten

De maanden september en oktober worden gebruikt om tuinen en borders "winterklaar" te maken. Een tweede en laatste bemesting met NPK voor de gazons is raadzaam. De graszode als de planten gaan hierdoor "harder" de winter in, waardoor een goede start in het voorjaar gegarandeerd is. Te laat bemesten kan overigens funest voor uw gazon zijn. Ook dient de zuurgraad van de bodem in de gaten gehouden te worden. Kalk meststof is een product dat een sterke zuurgraadcorrigerende werking heeft. Door de toegevoegde sporenelementen en bijvoorbeeld zeewier, wordt een gezonde, bacterierijke bodem gecre?erd. Zo minimaliseert u de kans op mosvorming in het gazon tijdens de natte wintermaanden. Voor een vakkundig advies, informeer bij uw hovenier!

Oktober  
Lavendel drogen
Kies takjes waarvan de bloemen nog niet open zijn. Snij met een scherp mes of schaar. Pluk...
Bollen
Oktober is de maand om de bollen in de grond te doen. Wilt u nu nog langer van deze bloeme...
Stekken
De komende maand is uitstekend geschikt voor het vermeerderen van uw houtige gewassen. Ste...
Bemesten
De maanden september en oktober worden gebruikt om tuinen en borders "winterklaar" te make...
jan feb mrt apr mei jun
jul aug sep okt nov dec