Ga naar de startpagina Aanmelden bij uw Tuinman Vraag een offerte aan... Meld u aan bij UwTuinman.nl Tuinshops Contact
Tuintips van deze maand

Nieuw gazon.

Voordat u kunt gaan inzaaien kunt u het beste de grond vruchtbaar maken door b.v. gedroogde koemest of natuurcompost door de grond te werken. In beide gevallen dient u voor inzaai de grond twee keer goed door te spitten en d.m.v. een hark goed te egaliseren.Een ge?galiseerd gazon kijkt veel mooier voor het oog. Neem hiervoor gerust de tijd, want een goed aangelegd gazon kan tientallen jaren meegaan.

Deze periode is zeer geschikt voor gezaaide gazons en is bovendien voordeliger. Echter pas na ca. 2 maanden kan de mat echt worden betreden, maar een ingezaaid gazon heeft overigens een veel langere levensduur.

De vakman kan u precies vertellen welk zaaimengsel u moet gebruiken. Zomaar een pakje graszaad kopen heeft geen zin. Elke factor in de tuin (grondsoort, schaduw, waterhoogte, etc etc) heeft invloed op het eind resultaat. Een geschikt zaaimengsel is dus van groot belang!

Algemeen

Houd uw kuipplanten in de winterberging goed in de gaten. Nu de temperatuur toeneemt hebben ze ook meer water nodig. Maart is een uitstekende tijd om rozen en andere bladverliezende heesters met kale wortels te planten.Zorg voor een ruim plantgat en goede aarde. Na half maart kunnen de rozen weer gesnoeid worden.Snoei tot op drie tot vier ogen terug en zorg dat het bovenste oog naar buiten gericht is. Na half maart, als de ergste vorstperiode voorbij is, kunnen zomerbloeiende heesters zoals vlinderstruik flink teruggesnoeid worden. Zorg altijd dat er nog voldoende gezonde ogen overblijven. Oude plantenresten van vorig jaar kunnen nu afgeknipt worden. Gooi ze op de composthoop of knip ze in stukken en strooi deze terug in de border. Controleer de opgeslagen bollen, knollen en kuipplanten regelmatig op ziekten. Haal afgevallen blad weg, dit kan een bron van schimmels vormen. De kuipplanten kunnen weer verpot en indien nodig gesnoeid worden. Meng langzaamwerkende mest door de potgrond. Als het niet vriest, kunnen fruitbomen en bessen, frambozen en bramen worden gesnoeid. Knip fuchsia's en geraniums terug voordat ze uit gaan lopen. Hierdoor ontstaan mooie volle planten. Snoei kamerplanten zoals Chinese roos en Abutilon wat terug. Hierdoor groeien en bloeien ze beter Brugmansia en Dracaena kunt u vermeerderen door stekken. Halveer het blad, plaats de stek in een potje met iets vochtige grond en zet deze met een doorzichtige plastic zak erover op een warme plek. Controleer of de messen van uw grasmaaier nog scherp genoeg zijn en laat ze zonodig slijpen. Verbeter de structuur van uw grond door er zelfgemaakte compost door te werken. Geef extra kleur aan de tuin door viooltjes, dubbele madeliefjes en vergeet-mij-nietjes door te werken. Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging regelmatig op ziekten. Vermeerder Begonia, Dieffenbachia, Gardenia, Hibiscus en Philodendron door scheut- of kopstek. Geef rozen na de snoei een voorjaarsbemesting met gedroogde koemest of speciale rozenmest. Warmteminnende eenjarigen zoals Lavatera en Lathyrus kunt u voorzaaien in een kweekbakje bij 20-25 oC.

Maart  
Nieuw gazon.
Voordat u kunt gaan inzaaien kunt u het beste de grond vruchtbaar maken door b.v. gedroogd...
Algemeen
Houd uw kuipplanten in de winterberging goed in de gaten. Nu de temperatuur toeneemt hebbe...
jan feb mrt apr mei jun
jul aug sep okt nov dec