Ga naar de startpagina Aanmelden bij uw Tuinman Vraag een offerte aan... Meld u aan bij UwTuinman.nl Tuinshops Contact
Tuintips van deze maand

Algemeen

In juni kunt u goed zien of het ingepote plantgoed allemaal is aangeslagen. De bomen, heesters en vaste planten zitten allemaal in het blad. Als u bladluis gaat bestrijden op bijvoorbeeld rozen, dan is juni daar een goede maand voor. Ook het bemesten van de borders met NPK kan nu gebeuren, de bloemen zullen hiervan zeker profiteren.
Belangrijk in deze maand is dat jong plantgoed niet verdroogd. In de hete voorjaarszon is dit snel gebeurd. Water geven is van belang! In de boomgaarden en langs sloten wordt nu pas voor de eerste keer het gras afgemaaid. Ook de snel groeiende hagen zoals liguster e.d. worden voor het eerst geschoren. Uitgebloeide bloembollen kunnen worden opgeruimd.

Onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden is een moeilijke zaak. Hoe hard u ook uw best doet. Ze zullen altijd terug komen.
Er is wel een manier om het terugkomen van onkruiden te verminderen. Schoffel alle bestaande onkruiden om. Dit heeft het meeste effect als het zonnig weer is. Het liefst een paar dagen achter elkaar. Maar schoffel ook bij slecht weer als er veel onkruid staat. Dan ligt het onkruid los en heeft het geen kans om verder te groeien en zaden te produceren.
Bij grote onkruiden moeten de wortels een beetje uitgeklopt worden. Zo gaan ze eerder door verdroging dood. U kunt er voor kiezen om de onkruiden gewoon te laten liggen, ze verdwijnen dan vanzelf. Het uitharken ervan kost tijd en er gaan veel voedingsstoffen verloren. Het bovenste laagje grond wordt verwijderd en daar zitten veel voedingsstoffen in. Deze kostbare tijd kunt u beter besteden om andere borders te schoffelen. Zodra u ziet dat er weer onkruiden opkomen pakt u de schoffel weer en schoffelt ze om. Hoe eerder u dat doet hoe makkelijker het schoffelen u afgaat. Dus hoe meer plezier u er in heeft. Als u dit een groeiseizoen volhoudt dan zult u het jaar daar op veel minder last hebben van het onkruid. U heeft namelijk het onkruid geen tijd gegund om zaad te schieten. Na een korte periode is het percentage onkruid tot een minimum gedaald. Ook het wegbranden van onkruid is een natuurvriendelijke optie. Laat u hiervoor wel eerst goed informeren bij een specialist.

Algen

Algen vormen in elke vorm een probeel in de tuin. Op terassen en in vijvers, bestrijden blijft een probleem. Om op terassen algen te lijf te gaan, is een stevige hogedrukreiniger het beste hulpmiddel. Zeker als de tuinstoellen weer buiten staan, is een fris terras een genot! Om het resultaat langer te behouden zijn er (millieu) vriendelijke middelen op de markt die nieuwe algen aanwas tegengaan. Algen in de vijver is een groter probleem. De oorzaak zit het in het natuurlijke evenwicht. Elke factor in de vijver heeft daar invloed op. Visbezetting, schaduw, waterplanten en omliggende borders. Indien u teveel draadalg in de vijver heeft, zult u opmerken dat het water (meestal) helder is. De oorzaak ligt dan vaak aan de Ph waarde van het water en (meestal) is er te veel licht in de vijver. Haal de draadalgen er grotendeels uit en plant een paar grootbladige waterlelies. U zult opmerken dat de draadalgen sterk verminderen. Wanneer u last heeft van erwtensoep in de vijver: probeert u eerst eens wat zakjes watervlooien te bemachtigen. Watervlooien zijn razend op groene alg en u zult zien dat binnen afzienbare tijd het water helderder wordt. Indien u vissen heeft, dan zal het resultaat langer op zich laten wachten.

Graszoden

Ook in juni kunt u vol op graszoden leggen. Gaat u het zelf doen? Informeer bij uw hovenier! De voorbereidingen van het perceel waarop een graszodenmat wordt gelegd vraagt net zoveel aandacht als een in te zaaien stuk grond. De grond dient vrij te zijn van kluiten, stenen en oneffenheden. Het leggen van zoden kun je vergelijken met het leggen van vloerbedekking. De rollen dienen direct tegen elkaar te worden gelegd. U begint rondom aan de buitenzijde en werkt dan de binnenkant af. De laatste zoden kunnen gemakkelijk met een mes op maat worden gesneden. Voor en na het leggen kunt u het 'aanslaan' van de zodenmat bevorderen door graszodenmest te strooien. Het is heel belangrijk de graszoden de eerste weken goed nat te houden en de eerste maand voorzichtig te betreden.

Juni  
Algemeen
In juni kunt u goed zien of het ingepote plantgoed allemaal is aangeslagen. De bomen, hees...
Onkruid bestrijden
Onkruid bestrijden is een moeilijke zaak. Hoe hard u ook uw best doet. Ze zullen altijd te...
Algen
Algen vormen in elke vorm een probeel in de tuin. Op terassen en in vijvers, bestrijden bl...
Graszoden
Ook in juni kunt u vol op graszoden leggen. Gaat u het zelf doen? Informeer bij uw hovenie...
jan feb mrt apr mei jun
jul aug sep okt nov dec