Ga naar de startpagina Aanmelden bij uw Tuinman Vraag een offerte aan... Meld u aan bij UwTuinman.nl Tuinshops Contact
Tuintips van deze maand

Algemeen

In juli worden over het algemeen alle hagen geschoren. Ook kan in deze maand goed worden bekeken of bomen en heesters ziektes of plagen hebben. Niet onverstandig is het om de Paardekastanje, Berk en Walnoot nu te snoeien.

Wanneer uw tuin veel klimplanten heeft, dan kunnen ook deze in juli opnieuw worden opgebonden en worden gesnoeid. Bij botanische klimrozen kunt u de oude ranken er nu uit snoeien.
Daarnaast gaat het reguliere tuinonderhoud gewoon door. Grasmaaien, onkruid wieden, graskantjes knippen e.d.
Juli is de maand van het kleine tuinonderhoud.

Snoeien

Het snoeien van bomen en heesters in de zomer heeft een paar voordelen. In tegenstelling tot de winterperiode, draait bij bomen en heesters de sapstroom op volle toeren. Als u nu de bomen snoeit heeft dit als voordeel dat de snoeiwonden sneller genezen. In de winter gesnoeide bomen kunnen sneller geinfecteerd raken met virussen, doordat het langer duurt dat de snoeiwond genezen is. Het tweede voordeel wat u heeft is dat u beter kunt zien wat het reslutaat is. Bij kale bomen en struiken is het elke zomer nog maar afwachten hoe de takken zich gaan ontwikkelen. Als u het niet zeker weet? Informeer dan bij de hovenier.

Graszoden

Ook in juli kunt u vol op graszoden leggen. Gaat u het zelf doen? Informeer bij uw hovenier! De voorbereidingen van het perceel waarop een graszodenmat wordt gelegd vraagt net zoveel aandacht als een in te zaaien stuk grond. De grond dient vrij te zijn van kluiten, stenen en oneffenheden. Het leggen van zoden kun je vergelijken met het leggen van vloerbedekking. De rollen dienen direct tegen elkaar te worden gelegd. U begint rondom aan de buitenzijde en werkt dan de binnenkant af. De laatste zoden kunnen gemakkelijk met een mes op maat worden gesneden. Voor en na het leggen kunt u het 'aanslaan' van de zodenmat bevorderen door graszodenmest te strooien. Het is heel belangrijk de graszoden de eerste weken goed nat te houden en de eerste maand voorzichtig te betreden.

Beregening

Wanneer de temperaturen hoog oplopen, is het raadzaam een beregening aan te laten leggen in de tuin. Een specialist kan u hierover informeren. Er zijn veel mogelijkheden! Druppel leidingen, geruisloze pop up sproeiers, bronpompen e.d. Wanneer u zelf aan de slag gaat, denk aan de waterkwaliteit van kraan en grondwater. Hier kan veel verschil in zitten en nadelige gevolgen hebben voor de tuin.

Juli  
Algemeen
In juli worden over het algemeen alle hagen geschoren. Ook kan in deze maand goed worden b...
Snoeien
Het snoeien van bomen en heesters in de zomer heeft een paar voordelen. In tegenstelling t...
Graszoden
Ook in juli kunt u vol op graszoden leggen. Gaat u het zelf doen? Informeer bij uw hovenie...
Beregening
Wanneer de temperaturen hoog oplopen, is het raadzaam een beregening aan te laten leggen i...
jan feb mrt apr mei jun
jul aug sep okt nov dec