Ga naar de startpagina Aanmelden bij uw Tuinman Vraag een offerte aan... Meld u aan bij UwTuinman.nl Tuinshops Contact
Tuintips van deze maand

Hagen snoeien

Er zijn twee soorten hagen. Losse hagen die hun natuurlijke vorm moeten behouden en strakke hagen. Deze verschillende groepen vragen ieder een aparte aanpak. Wel worden ze in dezelfde tijd gesnoeid of geschoren.
De volgorde om een haag te snoeien is hetzelfde. Er word eerst begonnen met de zijkanten. Daarna wordt de bovenkant gesnoeid. U gaat aan de kant staan waar het makkelijkst op te ruimen is. Vanaf die kant gaat u de bovenkant knippen. Op deze manier komt daar het meeste afval te liggen.
De losse hagen die hun natuurlijke vorm moeten behouden worden met de hand gesnoeid. U hoeft alleen die scheuten weg te halen die niet in de vorm van de haag passen. Maar let u er wel op dat de haag niet te hoog en te breed word. Dit snoeien kan het beste met een snoeischaar.
De strakke hagen worden zo recht mogelijk geschoren. Zorg dat u van onder naar boven knipt. Dit zorgt ervoor dat er geen gaten komen. Het scheren van deze hagen kunt u het beste met een handheggenschaar of met een elektrische heggenschaar doen.
De hagen worden voor de eerste keer geknipt in de maanden mei of juni. De tweede keer gebeurt in de maand juli en augustus. Let bij coniferen hagen er op dat u ze knipt bij half bewolkt weer. Als de zon fel schijnt heeft u kans dat de haag verbrand.

Algemeen

Augustus is relatief gezien een rustige tuinmaand. Profiteer hiervan.
Maak alvast een lijst met nieuw te bestellen bloembollen en overig plantgoed.
Daarnaast kunt u eventueel overtollige waterplanten uit de vijver halen, ook kunnen de geleidebomen onder handen worden genomen. Waterlot er uit snoeien en eventueel nieuwe leistokken bevestigen.
Misschien is het een idee om in deze maand het tuinhek of schutting opnieuw te impregneren of te schilderen.

Snoeien

Het snoeien van bomen en heesters in de zomer heeft een paar voordelen. In tegenstelling tot de winterperiode, draait bij bomen en heesters de sapstroom op volle toeren. Als u nu de bomen snoeit heeft dit als voordeel dat de snoeiwonden sneller genezen. In de winter gesnoeide bomen kunnen sneller geinfecteerd raken met virussen, doordat het langer duurt dat de snoeiwond genezen is. Het tweede voordeel wat u heeft is dat u beter kunt zien wat het reslutaat is. Bij kale bomen en struiken is het elke zomer nog maar afwachten hoe de takken zich gaan ontwikkelen. Als u het niet zeker weet? Informeer dan bij de hovenier.

Bomen snoeien

Voor het onderhouden van bomen gelden een paar algemene regels. Die altijd in de gaten gehouden moeten worden.
Verwijder altijd dode, zieke of afgebroken takken. Deze moeten tot aan de stam verwijderd worden. Takken die uit de natuurlijke vorm steken moet ook zo snel mogelijk verwijdert worden. Als u daar te lang mee wacht valt het verwijderen daarvan meer op. Die takken kunt u het best verwijderen als er blad aan zit. Dus in de maanden juni, juli of augustus.
Een parkboom heeft meestal een takvrije stam van zo?n ongeveer 3 a 4 meter. Begin tijdig met het vrij houden ervan. Als er op de stam nieuwe scheuten komen deze dan zo snel mogelijk verwijderen. Hoe langer u er mee wacht hoe groter de wond wordt. Dus ook hoe slechter het voor de boom is.
Als er in de boom een dubbele top ontstaat moet u er een van de twee verwijderen. Behoudt de top die het meest recht is, of het beste in de natuurlijke vorm van de boom past.
Waterlot is een groot voorkomend probleem. De meeste mensen weten niet zo goed wat ze er mee aan moeten. Waterlot is een ander woord voor twijgen die vanaf de grond langs de stam omhoog groeien. Deze moeten tot de grond verwijderd worden. Het liefst nog een beetje onder de grond. Om terugkomen te verhinderen. Waterlot is goed te verwijderen door middel van een stevige snoeischaar.

Augustus  
Hagen snoeien
Er zijn twee soorten hagen. Losse hagen die hun natuurlijke vorm moeten behouden en strakk...
Algemeen
Augustus is relatief gezien een rustige tuinmaand. Profiteer hiervan.
Maak alvast een...
Snoeien
Het snoeien van bomen en heesters in de zomer heeft een paar voordelen. In tegenstelling t...
Bomen snoeien
Voor het onderhouden van bomen gelden een paar algemene regels. Die altijd in de gaten geh...
jan feb mrt apr mei jun
jul aug sep okt nov dec